Dr Aleksandra Tabakov

MOKRAĆNE INFEKCIJE U TRUDNOĆI

Češće su nego inače zbog brojnih faktora – pritiska materice i zastoja urina, izmenjenih biohemijskih karakteristika urina i drugo.
Neophodno ih je prepoznati i lečiti na vreme jer dovode do spontanih pobačaja, porođaja pre termina, usporenog rasta embriona, niže telesne mase bebe na rođenju, preeklampsije i drugih komplikacija.
Kada u trudnoći ustanovimo prisustvo bakterija u urinu, to stanje moramo lečiti, čak i ako nema simptoma poput peckanja pri mokrenju, češćeg mokrenja i drugo.
Zbog velikog stepena otpornosti bakterija na penicilin i cefalosporine, urinarne infekcije u trudnoći, kada nema zahvatanja bubrežnog tkiva, lečimo nitrofurantoinom (Nitrofinn) i fosfomicinom (Monural).
Ako se u trudnoći infekcija ponovi 3 ili više puta, preporučuje se svakodnevno preventivno uzimanje Nitrofinna ili Cefaleksina.
Kod oko trećine nelečenih upala mokraćne bešike, infekcija će zahvatiti bubrežno tkivo, kada je hospitalizacija i intravenska antibiotska terapija neophodna kako bi se sprečile izuzetno ozbiljne komplikacije po majku i bebu.
Vaša Ordinacija👶🏻