Dr Aleksandra Tabakov

ALKOHOL i PRESKAKANJE SRCA – “Holiday heart syndrome”

Još 1978. god., lekari u SAD su uočili pojavu srčanih aritmija kod nekoliko sličnih pacijenata – svi su bili mladi, bez ranijih srčanih problema i svi su bili iz iste škole u kojoj su se nekoliko dana zaredom proslavljala punoletstva. Dijagnostikovana im je tzv. apsolutna aritmija, stanje u kome je srčani ritam potpuno iregularan. Žalili su se na lupanje i preskakanje srca, umor, kratak dah, nesvesticu, neki su imali bol u grudima.

Kada je kasnije ista pojava uočena i kod drugih, inače zdravih ljudi, koji su, u vreme raznih praznika, ali i sa preterano “opuštenih” raspusta i godišnjih odmora, dolazili sa istim simptomima, lekari su ovo nazvali “holiday heart” sindromom.

Iako i drugi faktori poput manjka sna, previše kofeina, energetskih pića i dr. takođe utiču na pojavu apsolutne aritmije, kao glavni faktor prepoznata je preterana upotreba alkoholnih pića u kratkom vremenskom roku. Konkretno, 5 alk. pića za muškarce, odnosno 4 za žene popijenih za manje od 2 sata (1 piće=350 ml piva=150 ml vina=50 ml žestokog alkohola).

Ovakva konzumacija alkohola aktivira simpatički nervni sistem i izaziva promene u sprovođenju impulsa kroz srce.

Ovaj, nekada i drugi poremećaji ritma, se javljaju ili u stanju akutnog pijanstva ili do 36h nakon unošenja alkohola, jer su metaboliti alkohola tada još prisutni. U zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, apsolutna aritmija može biti bezopasna, ali i fatalna.

Kod mladih ljudi, sindrom “prazničnog” srca je uglavnom reverzibilan i aritmija prestaje spontano. Nekada je, međutim, ritam potrebno vratiti “u normalu” primenom električnog šoka tj. defibrilatora ili lekovima.

Vaša Ordinacija❤️