Dr Aleksandra Tabakov

Bezbednost lekova za potenciju kod srčanih bolesnika

Da li pacijenti sa bolešću krvnih sudova srca (angina pectoris) i/ili srčanim udarom u istoriji bolesti smeju da koriste lekove za potenciju?

Prema sadašnjim preporukama, pacijenti sa tzv. stabilnom anginom pektoris koji su dobro kontrolisani lekovima, mogu da koriste preparate za potenciju poput Viagre/Ernafil/Dinamico/Sildena (sildenafil), Cialisa/Bilive (tadalafil), Levitre (verdenafil) pod striktnim nadzorom svog lekara, otpočinjući terapiju minimalnom dozom leka.

Pacijenti koji su imali srčani udar, koji su se oporavili bez komplikacija i nemaju simptome koronarne bolesti, takođe mogu da koriste ove lekove pod uslovom da je od srčanog udara prošlo najmanje 6 meseci.

Međutim, ako bilo koji pacijent mora da koristi lekove na bazi nitrata (NITROGLICERIN, NITROLINGUAL, DILCORAN, ISOSORB, CORNILAT, MONIZOL, MONOSAN i dr.) da bi kontrolisao simptome koronarne bolesti, upotreba lekova za potenciju je striktno zabranjena zbog mogućnosti izražene hipotenzije, odnosno pada krvnog pritiska prilikom kombinacije ovih lekova.

Muškarcima sa nestabilnom anginom pectoris, kao i onima sa teškom slabošću srca se seksualna aktivnost inače ne preporučuje, pa tako ni lekovi za potenciju.

Piše:
Spec. kliničke farmakologije
Dr Aleksandra Tabakov Nenin