Dr Aleksandra Tabakov

KAKO PRAVILNO ZBRINUTI KRVARENJE IZ NOSA (EPISTAKSA)?

Krvarenje iz nosa je česta pojava uzrokovana lokalnim (upalom, povređivanjem, suvoćom sluznice, tumorima, anatomskim varijacijama krvnih sudova) ili sistemskim činiocima (povišen krvni pritisak, uzimanje terapije protiv zgrušavanja krvi i dr.).

Nekada su krvarenja toliko intenzivna da mogu ugroziti život bolesnika. Generalno, svako krvarenje koje ima neku od sledećih karakteristika:
1. Traje duže od 30-45 min.
2. Izaziva gubitak velike količine krvi
3. Udruženo je sa povišenim pritiskom, vrtoglavicom, lupanjem srca, slabošću…
…treba da bude zbrinuto od strane stručnog medicinskog osoblja.

Kako tretirati krvarenje kod kuće?
Osoba treba da sedne, da se blago nagne napred (kako ne bi gutala krv) i da snažno izduva sadržaj iz nosa. Zatim u krvareću nozdrvu treba ubrizgati neki od sprejeva za nos koji imaju svojstvo skupljanja krvnih sudova (npr. Olynth ili Operil sprej za nos) ili naneti neki od preparata na biljnoj bazi (npr. Emofix mast) snažno zatvoriti prstima prednji, meki deo nosnica i čekati 15 minuta. Ako krvarenje nije prestalo, malo vate treba natopiti pomenutim sprejevima (nekada se u te svrhe može koristili i kombinacija adrenalina sa nekim anestetikom u spreju, ali se ta praksa sve ređe sprovodi zbog potencijalnih neželjenih dejstava), vatu postaviti u krvareću nozdrvu, a zatim opet prstima snažno stisnuti obe nosnice i držati 15 minuta.

U nos ne treba stavljati gaze u kućnim uslovima, jer se krvarenje tako može pojačati. Pacijent nikada ne treba da leži.

Generalno, oko 90% epistaksi dolazi iz prednjih partija nosa, i njihovo lečenje je, samim tim, lakše od onih koje dolaze iz zadnjih partija. Ako krvarenje nije uspešno zaustavljeno u kućnim uslovima, u medicinskoj ustanovi će lekar izvršiti prednju tamponadu (plasiranje gaze u dužini od oko 1 m u krvareću nozdrvu) ili zadnju tamponadu (vrši se u uslovima opšte anestezije jer je veoma bolna), a gazu će ukloniti posle 48-72h. Druge metode, poput kauterizacije (sagorevanja) krvnog suda hemijskim agensima ili specijalnim za to namenjenim aparatima, mogu biti opcija pre izvođenja tamponade kada lekar proceni da one mogu biti od pomoći.

Iako krvarenje iz nosa, naročito ono uporno i intenzivno, plaši i pacijenta i njegovu okolinu, treba znati da se većina ovih epizoda završava bez ozbiljnih posledica po zdravlje.

Posvećeni Vama,
Ordinacija “dr Aleksandra Tabakov”