Dr Aleksandra Tabakov

Zašto zelena salata smeta Farinu® i Sinkumu®?

U jetri se sintetišu faktori zgrušavanja krvi za čiju je aktivaciju potreban vitamin K, te njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih krvarenja.

Kod pacijenata kod kojih postoji opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka, s druge strane, krv je potrebno razrediti. U tu svrhu koristimo lekove koji dovode do stanja sličnog nedostatku vitamina K. Najpoznatiji među njima su Farin® i Sinkum®.
Namirnice koje sadrže veliku količinu vitamina K kao zeleno lisnato povrće, džigerica, avokado, banane, orasi, i dr. poništavaju efekat ovih lekova. Zato pacijenti koji su na antikoagulantnoj terapiji treba da ih uzimaju u kontrolisanoj meri.

Vitamin K ne treba (i nemoguće je) izbaciti iz ishrane u potpunosti, već se treba uveriti da je njegov unos približno isti svaki dan kako bi se izbegle njegove iznenadne fluktuacije (mogu da dovedu do opasnog krvarenja ako je vitamina K premalo, pa je dejstvo leka jako ili obrnuto, do stvaranja krvnih ugrušaka ako je unos vitamina K veliki, pa je dejstvo leka umanjeno).

Vitamin K, međutim, samo je jedan od faktora koji utiču na efekte antikoagulantne terapije. Farin® i Sinkum® stupaju u brojne interakcije sa drugim lekovima (npr. sa antiaritmijskim lekom amiodaronom ili antibiotikom azitromicinom(Hemomycin®)), kao i sa biljnim preparatima (npr. sa kantarionom, grejpfrutom, brusnicom), alkoholom, a na njihovo dejstvo utiču i brojne bolesti i stanja – akutne infekcije, povraćanje, dijareja, promene u telesnoj težini i dr. Redovno merenje INR-a je i dalje zlatni standard u praćenju efekata terapije Farinom® i Sinkumom®.

Vaša Ordinacija ❤️